Private House in Hackney, London

This new certified Passivhaus on a small infill plot in Hackney was designed by architects Tectonics. This is one of the first Passivhaus dwellings in London and Accredited Passivhaus Design have provided Certified Passivhaus Designer services to the design team. The house was featured recently in The Observer and the Hackney Citizen  and won the Best Urban Category for the UK Passivhaus Awards 2016.

 

We have worked closely with Tectonics to ensure that the stringent Passivhaus design targets for summer and winter comfort, annual heating demand, primary energy use and very low air leakage were achieved. This was a challenge as the site is in the shadow of neighbouring buildings.

The contemporary design approach uses insitu reinforced concrete for the lower ground floor walls and floor, which are insulated with 250mm to 300mm of polystyrene. The upper floor is constructed using cross laminated timber panels, prefabricated off site, and insulated with 315mm of vapour open wood fibre insulation. These constructions have few joints and achieving low air leakage is relatively straightforward. Triple glazed windows, a highly insulated front door and an efficient ventilation system with heat recovery complete the energy saving approach.

 

Using the Passivhaus Planning Package (PHPP) energy calculation software, we were able to confirm that a very comfortable home will be achieved, with monthly heating costs of less than £14 per month.

Click the icon below to see the article from the Passive House magazine