Foleshill Health Centre, Livingstone Road, Coventry

The new Foleshill Health Centre will be the first Passivhaus building for the NHS. It will provide a healthy comfortable interior, with filtered fresh air throughout and with much lower than average running costs. Detailed life cycle costing shows that this Passivhaus building will save the health system nearly £0.45m in operating costs over the 25 years after construction.


Built using off-site modular construction, achieving BREEAM Excellent and very low energy use, are just some of the credentials that will ensure that this building is efficient in construction and in use throughout the life of the building.


Designed to meet the needs of an expected 10, 000 local patients, the health centre maximizes natural light, makes use of all available space, and has an attractive timber and render exterior. The building’s strong identifiable frontage provides visitors with a sense of arrival while being respectful towards its surroundings. Within the distinctive exterior are 5 Consulting rooms, 2 Treatment rooms and ancillary accommodation including waiting and reception areas, all laid out with patient care as the main focus. A third-party assessment at design stage stated that the building “has the potential to be a very good public building…”


Through careful planning and research, the new Foleshill Health Centre responds to the needs of  patients, doctors and the NHS with a visually striking solution.

Quote from Malcom Twite (Chief Commercial Officer, CHP):

"As the first health building development of its kind in the UK, we had to ensure that every option was thoroughly explored and evaluated before gaining national approval from NHS England. However, this now provides the opportunity to evidence the case for sustainable development and will make a valuable contribution to the Government targets of reducing carbon emissions to zero by 2050; no small challenge when the health estate makes up 4-5% of England’s carbon footprint.”